Gıda Laboratuvarları ve Besin Denetçileri Derneği’nin (GLADER) İstanbul’da yaptığı çalışmalarda enteresan sonuçlar ortaya çıktı.
İstanbul’un 39 ilçesinden sucuklar toplanarak laboratuvar ortamında incelendi. Denetçiler, hayvansal hücre kullanılmadan sadece ot ile üretilmiş hileli sucukları tespit etti.
“ÖZELLİKLE SUCUK HİLEYE ÇOK AÇIK BİR BESİN MADDESİDİR”
GLADER Lider Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, sucuğun üzerindeki etiketin okunması gerektiğini belirterek, “Ramazan ayı geldi, ister istemez beşerler kuvvetli ve daha kaliteli beslenmek istiyor. En güzel hayvansal besinler ile açlığınızı bastırabilirsiniz. Bu noktada vatandaşımızı uyarmak gerek. Bilhassa sucuk hileye çok açık bir besin hususudur. Tüketicilerimize ve halkımıza ikazımız şu olacaktır. Üzerindeki etiketlerin çok âlâ okunması gerekiyor. Kendi kontrollerini kendileri yapıyor olmalılar. Son kullanma tarihine bakılmalı.Aynı vakitte üzerinde içlerinde neler olduğu yazmak zarurî. Etiket bildirisine nazaran, bunların yazılması mecburidir. Hele hele de fiyat ucuzsa, incelemelerinde dikkatli olmaları gerekir” dedi.
“MAALESEF KİMİ SUCUKLARDA BU TIP HİLELERE ŞAHİT OLDUK”
“TAVUKTAN DA OTTAN DA SUCUK YAPILIR”
Kasap Özcan Yazıcı, sucukta hilenin rahatlıkta yapıldığına dikkat çekerek “Soya sosu, baharat, tavuk taşlığı koyabilir. Tavuk bile çeksen sucuk tadı olur. Kullanılan iyotlu tavuğu bile sucuk yapabilir, istediği fiyata satabilir. Tavuktan da ottan da sucuk yapılır, vatandaş zati içeriğine bakmıyor. Biz burada doğruyoruz, yağsız tuzsuz veriyoruz” dedi.
“ÜZERİNDE NE OLDUĞU YAZIYOR”
Kasap Arif Aydın, “Sucuğun kilosu 330 lira. Et fiyatına nazaran şu an fiyat olağan. Bizim sucuklarımızın üzerinde ne olduğu yazıyor fakat yeniden de içine husus koyuyorlar” diye konuştu.
30 yıldır kasaplık yapan Cengiz Uysal ise “Sucuğun kilosu 300 lira. Müşteri istediği eti seçiyor, istediğini veriyoruz. Her şey müşterinin gözü önünde yapılıyor, hazır satmıyoruz” formunda konuştu.